Szitanyomás - tamponnyomás

Tudta, hogy munkaruhára, promóciós termékekre felhelyezett cégembléma, egy ingyenes reklámhordozó?

Ajándékozza meg, üzleti partnereit, munkatársait, cége emblémájával ellátott termékekkel!

Szitanyomás

textilre • papírra • műanyagra • fémre • fára • üvegre

A szitanyomó eljárás keretre feszített, finom szövésű szitaszöveten, megfelelő módszerrel létrehozott sablonon, festékátnyomással végzett nyomtatás. A szitanyomó technikát évszázadokkal ezelőtt Keleten – a japánok és a kínaiak – már alkalmazták. Emberi hajszálakból készített szitaszövedék felhasználásával textíliákat díszítettek.

Az eljárást 1930 táján Amerikában kezdték el újra alkalmazni. Sokoldalú felhasználása innen veszi kezdetét. A szitanyomásnak művészeti és ipari válfajai ismeretesek.
Az előbbi szerigráfia, az utóbbi Silk Screen, Siebdruck, ill. szitanyomás néven vonult be a köztudatba.

Szitanyomással bármilyen anyagra, lapos vagy hengeres felületű tárgyakra lehet nyomtatni. A szitanyomó formákat vagy nyomósablonokat keretre kifeszített, finom szövésű szitaszövetre kézzel vagy fotomechanikus eljárással készítik.

A szitanyomó keretek anyaga fa vagy fém. A nyomósablon elkészülte után befogószerkezettel a célnak megfelelő, egyszerű nyomóasztalokba vagy szitanyomó gépekbe fogják be a nyomtatáshoz. A szitanyomtatásnál nagyon fontos a választandó szitaszövet paramétereinek megfelelő kiválasztása.
A paraméterek pontos ismeretétől függ az átvihető vonal- és rácssűrűség, a még kinyomtatható vonalvastagság és rácspont mérete, a kép élessége, az átvihető festékréteg vastagsága, valamint a sablon élettartama.
A szitanyomtatás legalkalmasabb a kispéldányszámú, egyedi nyomtatványok (pl. névjegykártya, pólók stb.) elkészítésére.

Munkaruha feliratozás:
Pólók, sportmezek:


ricsi.jpg   póló5.jpg  oriflame polo.jpg     
póló5.jpg  póló6.jpg   

Sapkák:

Fúvós.jpgpóló5.jpgpóló6.jpghnkc_egyedi3.jpgoriflame polo.jpg

Papírtáskák:


póló5.jpgpóló6.jpg

Vászontáskák:


DSCF4047.jpgpóló5.jpg

Tamponnyomás

A tamponnyomtatás valójában egy közvetett mélynyomtatási technológia.

A tamponnyomtatási technológia maga nem új. Eredetéről keveset tudunk, de ipartörténeti ősei ennek az eljárásnak is megtalálhatók.
A különböző múzeumi tárgyakon látható nyomatokról arra lehet következtetni, hogy a tamponeljárást már kb. 300 éve ismerték és alkalmazták. A mai tamponnyomtatást 1968-ban Wilfried Phillipp „Tamponprint” néven szabadalmaztatta.

A tamponnyomtatás lényege, hogy a mélynyomó formáról festéklehúzó rákellel a nemnyomó elemekről a festékréteget eltávolítjuk. A csészékben maradó festéket egy bársonyosan sima felületű kaucsukgumiból készült ún. tamponnal – egy ívelt mozgás közben – a formával való érintkezéssel leemeljük. Az előző mozgással nyomóerőt kifejtve a nyomathordozóra, a felvett festékréteget átadjuk. E nyomtatási eljárással a legbonyolultabb struktúrájú felülettől kezdve az egyszerű sík, ívelt, homorú vagy domború felületre a fotó- vagy autotípiákat egy vagy több színben jó minőségben nyomtathatunk.

A mai korszerű tamponnyomtatás gyors elterjedése és a várható további fejlődése által az elasztikus tampon alkalmazkodik a különböző alakú, geometriájú nyomat-hordozók felületéhez, és kiváló minőségű nyomatot képes létrehozni. A tamponnyomtatás leginkább olyan anyagok nyomására alkalmas, amelyek szitanyomtatása nem megoldható (pl. üvegfelületek, gömbölyű formák: műanyag, flakonok, sörösdobozok stb.).

Reklámajándékok:


Lámpa   Labda   Táska   Öngyújtó    Öngyújtó    Toll
Toll Toll Labda  Labda

Árajánlat kérése